İstenmeyen Tüylerden Kurtulun: Lazer Epilasyon
İçerikler
- 1 İstenmeyen Tüylerden Kurtulun: Lazer Epilasyon
- 2 Lazer Epilasyon Nedir?
- 3 Lazer Epilasyon Uygulaması
- 4 Lazer Epilasyon İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
- 5 Lazer Epilasyon Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
- 6 Lazer Epilasyon Çeşitleri
- 7 Alexandrite Lazer Epilasyon
- 8 Nd:Yag Lazer Epilasyon
- 9 Lazer Epilasyon Seans Süresi
- 10 Lazer Epilasyonun Uygulanabileceği Bölgeler
- 11 Lazer Epilasyonun Uygulanamayacağı Durumlar
- 12 Lazer Epilasyonun Yan Etkileri
- 13 Lazer Epilasyonda İşlem Başarısının Bağlı Olduğu Unsurlar
- 14 Lazer Epilasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İstenmeyen Tüylerden Kurtulun: Lazer Epilasyon
Hem kadınların hem de erkeklerin ortak problemlerinden bir tanesi de vücuttaki istenmeyen tüylerdir. Vücutta aşırı tüylenme ; kalıtımsal ve hormonal olabildiği gibi kullanılan çeşitli ilaçlar nedeniyle de ortaya çıkabilmektedir.
İstenmeyen tüylerden kurtulmak için günümüzde kullanılan ağda, jilet, ip, cımbız ve kimyasal tüy dökücüler ile kalıcı çözüm elde edilememekte ve bu seçenekler tüy köklerinde kalınlaşma ve kararmaya neden olabilmektedir.
FDA (Amerika Sağlık Örgütü) tarafından onaylanan lazer epilasyonda amaç, kılı üreten kök hücrelerinin fonksiyonunu değiştirmektir.
Lazer Epilasyon Nedir?
İstenmeyen tüylerden kurtulmada en hızlı ve sağlıklı yöntem lazer epilasyondur. Lazer epilasyon uygulamanın temeli lazer enerjisinin cilde uygulanarak tüy köklerine ulaşmasına dayanır.
Tüy kökleri bu lazer enerjisini emer ve bu ısı enerjisi sayesinde kökler yok olur ya da uzama özelliğini kaybeder.
Lazer Epilasyon Uygulaması
Lazer epilasyon işleminden önce ıslak bir mendil ile uygulamanın yapılacağı bölge deodorant ve diğer kozmetiklerden temizlenir.
Bölgedeki kıllar tıraş makinesi ile kısaltılır. İlk seanstan sonraki seanslarda vakit kaybını önlemek için kişi kısaltma işlemini uygulamadan bir kaç gün öncede gerçekleştirebilir.
Lazer epilasyon uygulama prosedürü, uzman doktorların uygulama yapılacak bölgeyi kıl ve cilt tipine göre inceleyerek değerlendirmesi ile başlar.
İnceleme sonucunda, lazer epilasyona uygunluk durumu, olası sonuç ve yan etkiler kişiye aktarılır. Uygun lazer epilasyon cihazı ve doz belirlendikten sonra lazer epilasyon işlemine başlanır.
Lazer cihazında üretilen lazer ışınları, bir el aleti ile cilde uygulanır. 15 mm çapındaki bir alan, her seferinde tek tek atışlarla taranır. Lazer epilasyon işlemini yapan ve yaptıran kişiler, işlem sırasında mutlaka koruyucu gözlük takmalıdır.
Cilde uygulanan ışınlar kılın yapısında bulunan ve siyah rengi veren melanin ismindeki boya maddesi tarafından tutulur. Tutulan ışık enerjisi, kılda ısı enerjisine dönüşür. Kıl köküne iletilen ısı, milisaniyelik bir sürede kıl kökünü tahrip eder.
Bu anda hafif bir iğne batmasına benzer bir his duyulur, kıl köklerinde şişme ve kızarıklık gözlenir. Bu belirtiler kılların etkilendiğini gösterir.
İşlem sırasında cihaz yoluyla sağlanan hava ve kontakt soğutma sayesinde cilt korunur, acı ve yan etkiler azaltılır. Soğutma esnasında, kızarıklığın ve ödem geçer.
Lazer Epilasyon İşlemi Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Güneşlenme ya da solaryum gibi yapay ışık kaynaklarından 15 gün süreyle uzak durulmalıdır.
Lazer epilasyon sonrası, 15–20 dakika aralıklarla bölgeyi buz uygulamasıyla ya da hava ile soğutmak cildi rahatlatır, kızarıklık ve şişlikleri azaltır ya da tamamen kaybeder.
İşlem sonrası bölgeyi nemlendiricilerle nemlendirmek, cildin daha hızlı toparlanmasına yardımcı olur.
Lazer epilasyon sonrasında ilk 24 saat, uygulama yapılan bölge çok sıcak su ile temas etmemelidir.
Epilasyonun uygulandığı bölgeyi terletici ağır sporlar yapılmamalıdır.
Uygulama sonrası 15 gün boyunca bronzlaşmak amacı ile güneşlenmemeli ve solaryuma girilmemelidir.
Lazer epilasyon, cildin yüz gibi açıkta kalan bölgelerine uygulanmışsa sonraki seansa kadar güneşli havalarda güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Lazer Epilasyon Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler
Roaccutane ilacı, lazer epilasyona başlamadan 6 ay önce doktor kontrolünde bırakılmalıdır. Çünkü bu ilaç cildi, ışınlara karşı daha hassas hale getirir, tahriş olan hücrelerin yeniden onarımını zorlaştırır ve ciltte yanık olma riskini arttırır.
Kişinin kronik bir hastalığı ya da cilt rahatsızlıkları varsa mutlaka işlem öncesinde doktora bilgi vermelidir.
Epilasyondan en az 4 hafta önce istenmeyen tüylerin ağda, cımbız, epilatör, tüy dökücü krem gibi yöntemlerle alınmasının bırakılması gerekir.
Tedaviden önceki hafta içinde ağda, sir ağda, tüy dökücü krem, cımbız gibi kılları kökten alan yöntemler kullanılmamalıdır.
Çünkü bu kullanım lazerin etkileyip yok edeceği kıl kökünü kopartır ve lazerin etkisini azaltır. Tüylerin rahatsız edici olması durumunda tıraş bıçağı ile kısaltılması daha doğru olur.
Düzenli olarak kullanılan bir ilaç varsa muayene sırasında doktora mutlaka bilgi verilmelidir.
Epilasyondan önce cilde kimyasal peeling uygulanmamalı ya da cildin soyulmasına sebep olacak ürünler kullanılmamalıdır. Uygulama öncesinde tüylerin rengini sarartıcı maddeler de kullanılmamalıdır.
Epilepsi, sedef hastalığı, ciddi yan etkilere sahip sivilce ilaçları kullanımı, kalp pili kullanımı gibi durumlarda lazer epilasyon uygulanmaması daha doğru olur.
Epilasyondan 1 ay öncesinden itibaren güneşlenmekten ve bronzlaşmaktan kaçınmak gerekmektedir. Çünkü epilasyondan istenen başarılı sonucun alınabilmesi için kişinin kendi ten rengine sahip olması gerekir.
Lazer epilasyondan önce ciltteki makyaj temizlenmelidir. Ciltteki makyaj lazer enerjisini emerek, daha az enerjinin kıl köküne ulaşmasına ve cihazın etkinliğinin azalmasına neden olur.
Lazer tedavisinde kişinin kıl yapısına uygun hangi lazer cihazı ile işlem yapılacaksa, o cihaza uygun olarak kıl alımı yapılmalıdır. Alexandrite lazer cihazı ile işlem yapılacaksa uygulama bölgesindeki kılların 3 gün önceden jiletle temizlenmesi gerekmektedir.
Diode lazerle işlem yapılacaksa uygulama bölgesindeki kıllar 1 gün öncesinde jiletle temizlenmelidir.
Lazer epilasyondan sonra 24 saat boyunca uygulama yapılan bölge sudan uzak tutulmalıdır. Lazer epilasyon yapılan bölgelere banyoda keseleme işlemi yapılmamalıdır. Lazer epilasyon yapılan bölgeye 15 gün sonra kese yapılabilir.
Epilasyon genellikle sonbahar, kış ya da ilkbahar mevsimlerinde yapılır, yazın tercih edilmez. Çünkü hem epilasyon yapılan bölgenin bir süre güneşe maruz kalmaması gerekir hem de güneşten bronzlaşan ciltte epilasyondan istenen sonuç alınamayabilir. Bu sebeple de epilasyon yaptırmadan bir süre önce güneşlenmeyi bırakmak önerilir.
Epilasyon, göz kapağı hariç vücudun her bölgesine uygulanabilir.
Lazer Epilasyon Çeşitleri
Lazer epilasyon uygulamasında uygun lazer tipinin seçilmesi çok önemlidir.Epilasyon amaçlı kullanılan lazer tipleri 3 çeşittir. Lazer epilasyona doğru lazer tipi ile başlanması önemlidir.
Hangi lazer yönteminin kişiye uygun olduğuna, uygulama öncesinde uzman doktorlar, cilt ve kıl yapısını değerlendirerek karar vermelidir. Bu değerlendirme ile epilasyondan beklenen başarı oranı artar ve yan etki ihtimali azalır.
Cihazlar ‘nm’ cinsinden ışık dalga boylarına göre isimlendirilir. Bunlar:
- Diode Lazer Epilasyon
- Alexandrite Lazer Epilasyon
- Nd : Yag Lazer Epilasyon
- Diode Lazer Epilasyon
“Diode lazer”, istenmeyen tüylerin azalmasını amaçlayan bir lazer tedavi yönetimidir. Diode lazer’in dalga boyu diğer lazer yöntemlerine göre daha uzun olduğu için koyu renkli tenlerde bile tedavi süresine göre değişiklik gösteren etkili sonuçlar elde edilmektedir.
Diode lazer, 810 nm dalga boyundadır. Bu dalga boyu, Alexandrite lazere göre ciltte daha derine iner. Cildin derinliklerine rahat inmesi derinde kıl bulunan bölgelerde daha etkilidir. Diode lazer, dalga boyu uzun olduğu için koyu tenlerde bile rahatça uygulanabilir.
Alexandrite Lazer Epilasyon
Pratik ve etkili bir yöntem olan Alexandrite lazer, teknik özelliklerinden dolayı sadece açık cilt tiplerinde kullanılabilmektedir. Tüylerin işlem sonrası yüzeyden hemen uzaklaşması, uygulama sonrası memnuniyeti arttırmaktadır.
Bu lazer sistemi, doğru seçilmiş kimselerde çok iyi sonuç verir. Fakat yüz gibi riskli bölgelerde tüy azalması yerine tüy artışına neden olabilmektedir. Sırt, omuz, kol bölgeleri bu lazerin etkinliğinin düşük olduğu bölgelerdendir.
Nd:Yag Lazer Epilasyon
Çok koyu cilt tipleri için geliştirilmiş bir sistemdir. Oldukça ağrılı olması, diğer iki lazere oranla bu lazerin kullanım alanını kısıtlar. Çok dikkatle seçilmiş durumlarda, nadir olarak kullanılan bir lazerdir.
En iyi lazer sistemi diye bir kavram yoktur. Tüm lazer epilasyon sistemlerinin yerine göre kullanımı, iyi sonuçların elde edilmesi için uygun olmaktadır.
Lazer Epilasyon Seans Süresi
Lazer epilasyonda seans süresi kılın yapısına, rengine ve ten tonuna göre değişkenlik gösterebilir. Kalın kıllarda 4-6 seans yeterli olurken bazı bölgelerde 8-12 seans epilasyon uygulaması gerekebilir.
Lazer Epilasyonun Uygulanabileceği Bölgeler
Lazer epilasyon uygulaması, temel olarak kıl köklerine sahip olan her bölgeye uygulanabilir.
En sık uygulandığı bölgeler ;
- Yüz, kulak ve boyun bölgesi
- Kollar ve kol altları
- Bikini hattı ve genital bölge
- Eller, ayaklar ve bacaklar
- Sırt ve bel Bölgesi
- Popo bölgesi
olarak sıralanabilir.
Lazer Epilasyonun Uygulanamayacağı Durumlar
Lazer epilasyon hamileliğin ilk dört ayı dışında, hamileler dahil olmak üzere sağlıklı kadın ve erkeklere sorunsuz uygulanabilen bir işlemdir
Tedavi alanında aktif enfeksiyon varlığında
Yeni güneşlenmiş olanlarda
Kullanılacak lazer dalga boyuna alerjik yanıtı olanlarda uygulama sakıncalıdır.
Lazer Epilasyon İşlemi Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lazer epilasyonda en iyi yanıt ten renginin açık, kalın ve koyu renkli kıllarda alınır. Renksiz ve kızıl renkli kıllar lazer epilasyon işleminden etkilenmez.
İşlemden 15 gün önce güneşlenme veya solaryum gibi yapay ışık kaynaklarından uzak durulmalıdır.
Ağda veya iple alma gibi kıl alma yöntemleri, lazer epilasyon uygulamasından 4 hafta önce bırakılmalıdır.
Tedavi alanındaki kıllar işlemden iki gün önce jiletle ya da makine ile traş edilmelidir.
Lazer Epilasyonun Yan Etkileri
İşlem sonrasında kıl köklerinde belirginlik, deride kızarıklık oluşabilir. Bu yan etkiler hemen her lazer uygulamasından sonra ortaya çıkabilir. Fakat 1-3 saat içinde, çok nadiren 24 saat sonunda, kızarıklık kaybolmaktadır.
Lazer epilasyon sonrasında ciltte gerilme olması normaldir. Bazı ciltler hassastır ve işlem sonrası kuruluk hissedilebilir. Bu durumda nemlendirici kullanılması tavsiye edilir.
Lazer epilasyon yapılan yerlerde lekelenmeler olabilir. En az 30 faktör içeren güneş koruyucu kullanmalıdır. Lazer sonrası kıl köklerindeki tüyler tedaviden 1 veya 2 hafta içerisinde uzayabilir.
Lazer Epilasyonda İşlem Başarısının Bağlı Olduğu Unsurlar
Cihaz Seçimi
Başarılı bir lazer epilasyon uygulaması için ilk adım, doğru cihazın seçimidir.
Cilt Rengi
Uygulama yapılacak kişinin cilt renginin açık olması, uygulamada avantaj sağlar. Çünkü açık cilt tiplerinde doz artışı daha rahat yapılabilir. Lazer dozu ne kadar yüksek olursa uygulamanın başarısı o kadar artar.
Kıl Rengi
Lazer epilasyon uygulamalarında kalın kıllarda etkinlik fazla olur. Bu sebeple kıl ne kadar koyu renk ise lazer epilasyon sonucu o kadar başarılı olur.
Epilasyonun Uygulanacağı Bölge
Epilasyonda en zor bölgelerden biri yüz bölgesidir.
Cinsiyet
Kadınlar lazer epilasyon için daha avantajlıdır. Erkeklerde başarı ortalaması kadınlara oranla daha düşüktür.
Lazer Epilasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Lazer epilasyon sonuçları kalıcı mı?
Lazer epilasyon uygulamasında kalıcı kıl azaltma terimi kullanılır. Bu terim kılların uzun süreli çıkmaması, kalanların renklerinde açılma ve kıllarda incelme veya yok olma elde edilmesi olarak tanımlanabilir.
Sonuç olarak lazer epilasyon kılların kalıcı olarak azaltılmasını, uzun süre çıkmamasını sağlayan bir yöntemdir
Lazer epilasyon fiyatı nedir?
Lazer epilasyon uygulaması ücretleri yapılacak alanın genişliğine göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle ön görüşme yapılır ve uzman doktor tarafından kıl yapısı ve tedavi alanı gözlemlenir. Muayene sonrasında değerlendirme yapılır ve ücret açıklanır.
Lazer epilasyon için yaş sınırı var mı?
Lazer epilasyon uygulaması için normalde yaş sınırı yoktur. Ancak kıllarda ikincil cinsiyet karakterleri oturmadan uygulamanın yapılması uygun değildir. Bu durumda kadınlarda 16, erkeklerde 19 yaş sonrası idealdir.
Lazer epilasyon tedavisi ağrılı mı?
Ağda ya da iple alma teknikleri ile kıyaslandığında lazer epilasyon çok daha ağrısız bir yöntemdir. Bir dokunun yok edilmesi için verilen ışık enerjisi deri altında belli bir ısıya ulaşmadan etkili olamaz.
Bu nedenle deri yüzeyi soğuk hava ile soğutulurken deri altı doğal olarak ısınır. Düşük yoğunluklu bir ağrı olabilir. Çoğu vakada ek önlem gerekmeden lazer epilasyon uygulaması yapılabilir.
Lazer epilasyon uygulaması zararlı mıdır?
Lazer epilasyon uygulamasının, sağlık açısından herhangi bir zararı yoktur. Çünkü lazer; non-iyonize (iyonize olmayan) enerjidir. Bu da hücre mutasyonunu etkilemediğinin göstergesidir.
Lazer epilasyonda kullanılan tüm lazer tipleri yalnızca kıl foliküllerini (kılın kök hücrelerini) hedefler. Lazerin sağlığa herhangi bir olumsuz etkisi bulunmamaktadır.
Lazerlerin ışık dalga boyları sadece tüy köküne indiği için ve bunun altına inmedikleri için yumurtalıkların veya iç organların etkilenmesi söz konusu değildir.
Burada önemli olan doğru cihazla doğru enerjide ve kontrollü bir şekilde doktor kontrolünde işlemin yapılmasıdır.